Ortsnamnet Mem har gamla anor och kommer från fornsvenskan för "smal ;trång" och sägs syfta på den snäva bergshöjd med tvärt stupande sidor, där herrgårdsbyggnanden Mem är belägen.


Det är här i Mem som Sveriges blåband-Göta kanal slutligen invigdes 1832. Kanalen började grävas utanför Motala och samtidigt vid Forsvik på västgötasidan, år 1810. Ta en promenad till slussen och bli imponerad av hur genialt slussportarna fungerar och hur fyllning av slussbassängen går till.Till Arkösund kan man ta sig med bil och här erbjuds det mesta, gästplatser för båtar, husvagnscamping mm. Färsk fisk finns att köpa vid kajen då säsongen erbjuder det.


Nästan dagligen går passagerarbåtar från Söderköping ut till havsbanden i St.Annas lummiga, vackra skärgård. Kan rekommenderas! Besök Stegeborg och känn av de historiska vingslagen. En gång en av Sveriges starkaste befästningar. Öppet för besök sommartid. En upplevelse för den historiskt intresserade.

Capella Ecumenica på ön Gärsholmen i Trännöfjärden i St:Annas skärgård kan bara nås med båt. Det vackra kapellet är en omtyckt dop och vigselkyrka. Invigd Kristi Himmelfärdsdagen 1965. Ett besök att minnas.Ett besök i småstadsidyllen Söderköping är ett måste. Gå till hamnslussen och titta på alla vackra båtar och missa inte den berömda glassbaren. Varför inte ta en promenad upp på Ramunderberget för att från 75 meters höjd kunna njuta av den hänförande utsikten över staden och dess omgivningar. Eller botanisera i de små mysiga butikerna. För barn (även vuxna) finns tuffetåget som letar sig fram i gamla kvarter, även kända från Astrid Lindgrens berömda berättelser om Madicken. Och medan tåget går berättas glimtar ur stadens tusenåriga historia.